13–ТЕ СЪВЕТА НА НИКИ ТЕСТА ЗА TMB

 

Ники Теста

13–те съвета на Ники Теста за Tour du Mont Blanc trekking

Апостолите бяха 12
Исус Христос един
Съветите 13

1. Багажът в раницата трябва да е до 9.5 кг или не повече от 20 % от теглото Ви. Това е едно от най-важните изисквания. Не го пренебрегвайте и не си мислете ”Аз съм силен, ще нося повече”. Можете да носите повече само, ако вече сте го правили в подобни условия. Ако нямате опит, не експериментирайте. А дори и да имате опит тежестта на багажа отново ще работи против здравето Ви. Не тренирайте бягане повече от 10 минути на ден. Тренирайте бързо ходене поне 6 месеца преди трека.

2. Добре е екипировката Ви да бъде хипероптимум. Хиперлайт екипировката е неудобна, което води до умора, а и е чуплива, което може да доведе до забавяне или прекъсване на експедицията. Палатката, раницата, горните шелове и обувките трябва да са купени предварително и изпробвани на планина поне 5 дни. По пътя има достатъчно магазини за планинска екипировка и можете да си купите нещо по-добро, особено от Courmayeur и Chamonix. Най-добрият вариант е да имате всичко купено и изпробвано на 100 %. Силно препоръчителни са щеките, защото улесняват ходенето, разпределят опората на 4 точки и натоварват ръцете, раздвижват раменете и така не Ви се схваща вратът.

Niki testa shoes

3. Тежестта на краката, обувките, се умножава по 5. Обувките трябва да са не по-тежки от 1300 гр. Да са Ви много удобни и тествани на планина поне в 5-дневен преход. Стелката трябва да има добра извивка – това предпазва краката от умора. Подметката да бъде достатъчно твърда вертикално, за да не се подбива от острите камъни и достатъчно мека, за да се огъва хоризонтално, когато вървите по пътека от пръст. Непромокаемостта и доброто дишане са задължителни.

tmb_0 (64)

4. Въпросът с вторите обувки разреших с леки китайски джапанки за 1 евро от пазара във Варна. Носенето на първата обувка в раницата вдига теглото й с поне 1,2 кг– това е много! Идеята на втората обувка е да се ползва, когато е много топло и теренът е по-равен, за да Ви е по-леко. Ако основната обувка е лека и дишаща, ще се налага по-рядко да я заменяте с втората обувка. Ако искате да носите втора обувка, препоръчвам – Solomon – половинки.

TMB Niki Testa

5. Пътеката е 40 % покрита с пръст – като в Стара планина по билото. 30 % е с натрошени камъни, но не е толкова камениста като изкачването на Мальовица в Рила. 20 % е равна или асфалт. 10 % е сняг при проходите или много стръмна. Пътеките приличат повече на тези в Стара планина – хълмовете са големи, но по-овални от тези в Пирин и Рила – изкачванията са по-дълги. Не са нужни катерачни умения, само издръжливост във вървенето с раница по планина. Това е една специфична издръжливост и се тренира само с носене на раница в планината. Бягането, бързото ходене и плуването помагат. Лекият фитнес – също. Но не те Ви правят устойчиви във носенето и дишането, особено над 3000 м. Тук максималната височина е 2700 м – това прави пътеката достъпна за всички здрави хора.

6. Дъждовете са рядко явление през лятото, но поне през 3 от всеки 7 дни след обяд може да вали. Цялата Ви горна екипировка – яке шел, панталон за дъжд – трябва да са непромокаеми и дишащи. Най-добре от GORE-TEX®Pro. Якето може да е от PERTEX®Shield мембрана, за да бъде по-леко. Панталонът не трябва да е от PERTEX®Shield, защото материята е слаба. Багажът в раницата трябва да е в непромокаема торба, за да се запази сух в дъжда. Дъждобранът на раницата не помага много, защото водата минава през гърба на раницата, ако самата раница не е непромокаема като Ferrino BACKPACK X.M.T. 45. (1300 гр). Подобна раница, обаче, не е по-лека от комбинацията: раница + непромокаема торба. Моята раница, заедно с  торба, тежи 1200 гр.

TMB Niki Testa

7. Навигацията е лесна. Не се нуждаете от GPS. Пътеките са добре обозначени с характерни жълти табели в 99% от отбивките. Добре е да си направите предварителен план на маршрута, за да знаете колко дълги ще са преходите Ви и дали можете да стигнете по светло до следващия къмпинг. Добре е да имате официалния трак на маршрута в GPS-са си, в случай че се наложи да го ползвате. В първите дни правете по-лесни преходи, за да пазите силите си за следващите. Умората се натрупва и може да не стигнете до края. Трудността идва не от сложния терен, а от постоянното вървене с багаж на гърба.

8. Не е нужно да имате отделен GPS. GPS в телефона е по-добър вариант. По-леко е, по-бързо намира първата позиция, защото има GPS-а. Има дисплей с по-голяма разделителна способност и носите само един уред.

 TMB 2014

9. Вода по пътя има достатъчно. Добре е сутрин преди тръгване да изпиете половин литър вода с един изстискан лимон за алкализиране и прочистване на организма. Лимоните имат и витамини, нужни за ходенето. По време на прехода поемайте не повече от 100 милилитра вода на пиене, след края на всяка почивка през час.

10. Използвайте метално шише за вода с неотделящо се покритие отвътре, ако носите до 1 литър вода. Ако носите 2 литра е по-леко да си вземете камел-бак. Но шишето е по-удобно за пълнене. Пиенето е добре да става, когато сте спрели и тогава не е проблем да извадите шишето от раницата.

Niki Testa

11. Консумирайте храни, богати на микроелементи, витамини и соли. Яжте бавни захари за енергия с нисък гликемичен индекс. Препоръчвам: мюсли със сушени плодове и сурови бадеми и лешници за закуска. Сушени кайсии и протеинови блокчета за енергия по време на пътя. Лиофилизирани супи, сухар на трохи, млечни продукти от супермаркетите за храна в къмпингите.

12. Носете си къмпинг газ, за да си правите топли супи и чайове – тази храна е много важна за възстановяване след тежките преходи. Вода, в която има соли, се задържа в организма и е по-ефективна.

13. Психическата подготовка е важна, но позитивното мислене, възхвалявано от американския начин на живот и гуротата от New Age движението, обричат на провал и психични заболявания последователите си, както показа вече историята и доказаха психиатрите. Затова Ви казвам, мислете позитивно, но не и наивно!

Niki Testa TMB 2014

Niki Testa разговаря за планинска екипировка с Иван – представителя на Saleva в Courmayeur, Италия

Ако се наложи да използвате така наречените сили на Духа, значи или не сте подготвени добре физически, или екипировката Ви не е на ниво, или се храните неправилно. Този маршрут е лесен и не се изискват особени усилия, за да го преминете успешно – ако подходите правилно! Не искам да кажа, че духът не е важен компонент на водача – духът е водещ, но нека първо се прояви като съобразителност, подготовка и размисъл и после като героизъм, идващ от вътре – и нека това е само в краен случай. Силите на духа ще компенсират нашето незнание, защото всяко нещо, за което се иска усилие, е продукт на невежеството, твърдят индийските йоги. Йога е път без усилия. TMB също е път без усилия! Да си добър трекер означава с лекота да минаваш всеки трек, вечерта да си починеш и на сутринта да имаш желание за още вървене. Ако подходите към трека по този начин, ще усетите щастието от вървенето, ще сте усмихнати и позитивни!

Желая Ви късмет и радост от вървенето!
Ники Теста
2014

(Visited 660 times, 1 visits today)