Alpina Stador – обувки

 

Обувки Алпина

Обувките Alpina Stador на фона на Монблан, TMB 2014

 

Обувките Alpina Stador

1300 гр.
100 евро
мембрана Alpitex
подметка Vibram

+ лека
+ здрава
+ водоплътна
 конфорта

Оценка: 5/6

Да изберете правилните обувки е не само най-трудната задача при подбиране на планинската екипировка, но и най-важната от всичко. Тя е на крака Ви както когато вали, така и когато не вали. По алпийската пътека на TMB, която наподобява района на връх Ботев в Стара планина, е нужна лека, здрава и водонепропусклива обувка, защото може да завали много сериозно.

Лекотата на ALPINA STADOR LADY е в горната допустима граница за подобна обувка, но не се усеща като тежка и не затруднява туриста. Подметката  Vibram е достатъчно стабилна и твърда за раница до 12-14 кг, тоест тогава тежестта на обувката е добра спрямо общото тегло на багажа. Ако носите раница под 8 кг обаче обувката е тежка.

Здравината на е достатъчна, защото след 20 дни вървене по пътеките покрай Монблан нямаше видими следи от износване.

Дизайнът и удобството могат да бъдат подобрени. Има леко усещане на хлабавост в основата на крака заради формата на стелката и самата вътрешност на обувката. Това е характерно за много други обувки в този ценови клас. Този проблем може лесно да бъде преодолян с малко носене. Кракът свиква много бързо с лекото неудобство, което не касае сигурността на стъпване, а по-скоро комфорта.

Най-важното е добрата водоустойчивост на обувката. В тази област дори известни фирми се провалят. ALPINA STADOR LADY  се справя добре. Сухите крака са по-важни от комфорта. Водонепропускливостта дава чувство на спокойствие, точно когато времето е лошо, а това е много важно.

Тук отново имаме алтернативен вариант на скъпите фирми, който е напълно достатъчен за пътека, подобна на тази покрай Монблан по маршрута TMB.

 

(Visited 522 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *