60 Дни по алпийските пътеки – проект – изложба

 

 60 дни – изпитание на дълго разстояние

Обиколката на Алпите 2016

• НАКРАТКО

Казвам се Ник Чалдъков и съм фотограф с повече от 30 години опит. От дете участвам в изложби и имам множество награди. (Тук можете да видите пълния списък.) Учих фотография в Лондон през 1991-1992 г и от тогава работя като професионален фотограф. В момента преподавам фотография персонално в моето студио във гр. Варна, защото искам да споделя успеха си с младите таланти.

Свободното си време прекарвам в планински, като отразявам пътешествията си във фотографските изложби от поредицата “Живот сред природата”. Чрез силата на фотографията и популярността на името ми в България (нашите проекти имат широка медийна изява, повече информация за която можете да откриете тук) аз и моите ученици искаме да кажем на хората:

“Излезте от офиса и живейте сред природата!”

Имам три години опит с три успешно реализирани зелени фото-изложби – „TMB – 1“ през 2013 г., „Обиколката на Монблан – 2“ през 2014 г. и „Портрет на Матерхорн“ през 2015 г. Сега се подготвям усилено за нов проект, обединяващ приключение, протест и фотоизложба „ОБИКОЛКАТА НА АЛПИТЕ 2016 г.“.

За 60 дни ще направим пълна обиколка на Алпите.Ще вървим по алпийските пътеки, носейки всичкия си багаж в раницата и спейки само на палатка, т. нар. диво къмпингуване (извън зоните за къмпинг). Ще снимаме начина си на живот и красотата на планината, за да покажем на хората, че животът сред природата е най-стойностният начин на живот. Той носи радост, здраве и баланс на духа. Чрез изложбите си искаме да повлияем на общоприетото мислене на хората и то да стане по-природосъобразно и хармонично с майката Земя! Нашите проекти казват

НЕ НА УРБАНИЗАЦИЯТА!

Философската част на проекта е, че животът сред планината води до космическо съзнание у човека, както е казал българският духовен учител Петър Дънов.

TMB 2014

• ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕМ И КОГА?

Фотографи: Ник Чалдъков и Валентина Кръстева

Препоръчителна сума: 14 000 лв
Минимална необходима сума: 10 000 лв.

За да реализираме проекта си се нуждаем от Вашата помощ за следното:

• ПОДГОТОВКА
Оборудване + тренировки: 4 000 лв.
Октомври 2015 – Юни 2016

Закупуване на допълнителна (ние вече имаме част от нея) планинска екипировка – планински дрехи, обувки, палатки и т.н. Всичко това трябва да е леко, защото ще го носим постоянно в раницата в продължение на 60 дни докато вървим само пеша по едни от най-трудните алпийски пътеки за трекери: 1 500 лв.
Закупуване на допълнителна (ние вече имаме част от нея) фотографска техника – лека и качествена, за да може да се носи лесно и да могат да се правят големи и качествени фотографски принтове за изложбата: 1500 лв
Средства за поддържане на добрата ни физическа форма чрез планински преходи в българските планини, за да можем да извървим 60 дни по високите и трудни алпийски пътеки и да сме в добро състояние, за да можем да снимаме интересни фотографии: 1 000 лв.

• ОБИКОЛКАТА НА АЛПИТЕ 2016
Минимална необходима сума: 6 000 лв.
Юли – Август 2016

Разходи за транспорт от България до Алпите и спане в няколко хотела във връзка с предвижването до изходната точка на пътеката:
1 600 лв.
Разходи за храна по време на трека – от супермаркети и някой хижи. Ще минем през високи места, а там няма супермаркети за храна, което оскъпява храната на ден: 3 000 лв.
Разходи за спане на къмпинги по време на трека в Алпите. Ако метеорологичните условия не позволяват, може да се наложи да спим няколко пъти и на хижа:1400 лв.

• ОБИКОЛКАТА НА АЛПИТЕ 2016
+ Препоръчителна сума (за използване само в кризисни ситуации): 2 000 лв
Юли – Август 2016

Запасни пари за закупуване на нова екипировка ако се повреди наличната с която сме тръгнали:
1 000 лв.
Запасни пари за спане в хижи ако времето се развали докато сме на високо: 1 000 лв.

• ИЗЛОЖБА
Препоръчителна сума: 2 000 лв.
Октомври 2016

Средства за копиране на фотографиите на качествени и големи изложбени фото принтове: 1 200 лв
Средства за наемане на галерия за излагане на принтовете: 400 лв.
Средства за организиране на изложбата – покани, почерпка и откриване: 400 лв.

• ОБЩО 14 000 лв.
Общите разходи за проекта възлизат на около 14 000 лв. От собствените си средства ще осигуря 4 000 лева, но трябва да наберем останалите 10 000 лв, затова имаме нужда от Вашата помощ.

• СПОНСОРИРАЙ

1. PayPal
ID: nickchaldakov @ yahoo.com

2. CROWDFUNDING SITES:
www.indiegogo.com – USA

3. BANK TRANSFER:
UNITED BULGARIAN BANK
IBAN: BG14 UBBS 8002 1402 2545 10
SWIFT CODE (BIC): UBBSBGSF

TMB 2013

• ВИЕ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ

В зависимост от това с каква сума имате възможност да подкрепите нашия проект, Вие ще получите:

10 лв.
Благодарности за Вашето дарение!

20 лв.
Името Ви
ще бъде посочено в събитието във Facebook
Името Ви ще бъде посочено на уеб сайта на проекта

50 лв.
Името Ви ще бъде посочено в събитието във Facebook
Името Ви ще бъде посочено на уеб сайта на проекта
Ще получите покана за двама души за откриването на изложбата

100 лв.
Името Ви ще бъде посочено в събитието във Facebook
Името Ви ще бъде посочено на уеб сайта на проекта
Ще получите покана за двама души за откриването на изложбата
Един фотопринт с размер 24×36 cm 

200 лв
Името Ви ще бъде посочено в събитието във Facebook
Името Ви ще бъде посочено на уеб сайта на проекта
Покана за двама души за откриването на изложбата
Един файл, от който можете да разпечатате арт принт

400 лв.
Името Ви ще бъде посочено в събитието във Facebook
Името Ви ще бъде посочено на уеб сайта на проекта
Две покани за двама души за откриването на изложбата
 Два принта с размер 50 x 70 cm

600 лв.
Името Ви ще бъде посочено в събитието във Facebook
Името Ви ще бъде посочено на уеб сайта на проекта
Три покани за двама души за откриването на изложбата
Три принта с размер 50 x 70 cm

1000 лв СПОНСОР
Името Ви ще бъде посочено в събитието във Facebook
Името Ви ще бъде посочено на уеб сайта на проекта
Три покани за двама души за откриването на изложбата
Три принта с размер 50 x 70 cm
Фирмата Ви ще бъде рекламирана във Фейсбук
Фирмата Ви ще бъде рекламирана на уеб сайта на проекта
Фирмата Ви ще бъде рекламирана на откриването на изложбата

1500 лв. „7 ДНИ ПО ПЪТЕКАТА – Фото уъркшоп
Името Ви ще бъде посочено в събитието във Facebook
Името Ви ще бъде посочено на уеб сайта на проекта
Три покани за двама души за откриването на изложбата
Ще вървите с нас по пътеката в продължение на 7 дни и ще снимате с Ник Чалдъков
Ваши фотографии ще участват в изложбата TOUR DE ALPS 2016

Matterhorn

• ВЪЗДЕЙСТВИЕТО

Проектът „Обиколка на Алпите 2016 г.“ цели да убеди хората, че те трябва да напуснат офиса или комфорта на дома си и да прекарват повече време в природата. Само там можем да открием истинското си „аз“.

Опитвам се да популяризирам начин на мислене „Не на урбанизацията“, защото забързаното всекидневие ни е превърнало в роботи. Бавно се убиваме като живеем в града. Ставаме, отиваме на работа, прибираме се вкъщи, прекарваме време с приятелите и семейството си, лягаме да спим. Този цикъл се повтаря ден след ден и ние започваме да приемаме за даденост красотата на природата – нейното спокойствие и могъщество. Бих искал да покажа на възможно най-много хора, че само като се върнат назад към природата ще открият живот, здраве и щастие. За мен природата е начин на живот и искам да споделя с другите тази си житейска философия.

Вече имам опит с три подобни проекта, а именно TMB 1 през 2013 г. (10 дни), TMB 2 през 2014 (20 дни) и „Портрет на Метерхорн“ през 2015 г. (30 дни), всички отразени в национални и местни медии. Чувствам, че сега трябва да завърша 2-месечен проект, за да предизвикам себе си и за да бъда по реалистичен и убедителен като творец. Снимките, направени за период от 10 дни или дори месец показват само малка част от могъществото на природата. За да мога да дам реалистична картина на това колко невероятно е да се откъснеш от всичко, искам да се слея с природата. Това изисква повече време.

Разбира се, не мога да направя това сам и затова имам нужда от Вашата помощ.

TMB 2013

Изпитание на дълго разстояние

В продължение на 60 дни ще живеем само на палатка и в по-голямата част от трека ще бъдем извън къмпинг – „на диво“. Обиколката на Алпите ще включва най-трудната пътека за трекери – Високия път от Шамони до Цермат. Пътеката минава на височина от 2000 до 3000 м. Ще се къмпингува на тези височини в дивата природа на Алпите. На места ще се използват къмпинги, където има такива, но те са малко по този път, който обикновено се минава за 14 дни. Ще вървим и по известната трансалпийска пътека Голямото пресичане на Алпите – GR5. Тя започва от Женевското езеро и стига до Ница, Франция, с преобладаващо диво къмпингуване.

Обикновено се минава за около 40 дни. Оставяме си 4-5 дни за почивка, но в останалите 55 дена ще вървим постоянно по алпийските пътеки.

• РИСКОВЕ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Както споменах, имаме опит с планински преходи – повече от 10 години в българските планини и 3 години в Алпите. Имаме три успешно реализирани подобни проекта през последните три години, а благодарение на много внимателната ни техническа, физическа и психическа подготовка до сега не сме имали съществени проблеми.

В този контекст, единственият по-сериозен риск пред нашия проект е да не намерим нужните средства.

Други рискове са:

Метеорологичните условия, природни бедствия и други форсмажорни обстоятелства. Ако нямаме късмет с времето в Алпите и не успеем да минем целия маршрут, ще направим част от него и пак ще има изложба.

Непредвидена травма на участник в проекта. Въпреки добрите тренировки и опита на екипа, винаги е възможна неправилна стъпка. Това би променило хода на проекта по неизвестен начин, защото не може да се предвиди какъв би бил проблемът. Такъв риск поемат и най-подготвените алпинисти, а какво да кажем за нас, които сме само трекери.

За да сведем рисковете до минимум, организираме проекта през летните месеци юли и август, които са най-подходящи за планински преходи във високите Алпи. Дали сме всичко от себе си да избегнем рисковете, но все пак всичко е в Божиите ръце.

TMB 2014

• ДРУГИ НАЧИНИ, ПО КОЙТО МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ

Ако имате желание да подпомогнете проекта, но нямате средства за дарение, можете да разпространите нашата идея сред Ваши приятели в социалните  мрежи или в лични разговори да насочите вниманието към нашата зелена идея. Много често тази помощ е по-важна от парите, защото една добра мисъл помага повече от милион долара, както казва учителят Дънов.

За по-щедрите дарителите ще има грамота, подарък – фотографии от проекта, реклама по време на кампанията на проекта и лично участие в откриването на изложбата… Възможно е да предложим и други неща в личен разговор. Имената на всички дарители ще бъдат изписани на страницата на проекта и ще им бъдат изказани специални благодарности!

Оценявам много помощта Ви и сърдечно Ви благодаря!

Matterhorn

P R E S S

Нашите проекти са подкрепяни от: „Stenata“ store, ECONT express,Extreme Sport, Casio Shop Bulgaria, Samsung Bulgaria, Olympus Bulgaria,Photosynthesis, Sportbox, Sunto, Myhost, Postcrossing, Niktrad co, the NGO „Prosperity for Varna“ …

НОВ ПРОЕКТ !
„Обиколката на Алпите 2016 г.“
Градското Списание Фотографът Ник Чалдъков се готви…
Накратко Ник Чалдъков се подготвя за нов проект
Нова Варна Варненски фотограф търси спонсори за …
News line Фотограф с протест против урбанизацията
Накратко Наш фотограф търси помощ за новия си проект…
News line
Красотата на Алпите идва във Варна с фотографска изложба
Е-Вести Лондон
Живот сред природата – IV

„Портрет на Матерхорн 2015 г.“ – след заснимане
Културни Новини Портрет на Матерхорн 2015 г.
Нова Варна (интервю) Разказ за покорен „връх“ във фотографията
Новини Варна
„Портрет на Матерхорн 2015“
Нова Варна
Варненски фотограф покори Матерхорн със снимки
Петел Варненец засне снимки, за които всяка дума е слаба!
Накратко Ник Чалдъков засне портрет на Матерхорн 2015

„Портрет на Матерхорн 2015 г.“ – подготовка
Афера
Ник Чалдъков на крачка от мечтата…
Петел
Известният фотограф Ник Чалдъков е на крачка от мечтата
Нова Варна
Една крачка дели ВАРНЕНЕЦ да покори световни върхове!
Photo School
(интервю) Ник Чалдъков по пътя към Матерхорн
Нова Варна
(интервю) За предизвикателствата на фотографа…
Нова Варна
Фотографи правят невъзможното! Вижте тяхната история
Афера
Търсят се 4000 лв за „Портрет на Матерхорн“ на Ник Чалдъков!
Петел Ник Чалдъков търси 6000 лева за проект-фотоизложба…
Морето.нет
Варненски фотографи търсят 4000 лева…

„TMB Обиколката на Монблан – 2“ 2014 г.
Чавдар за Варна
Варненец тръгва на фотографска експедиция в …
Чавдар за Варна Живота сред природата влиза в големия град
БНТ2 (репортаж) фото изложбата „Обиколката на Монблан – 2”
БНТ2 (интервю) Фото изложбата „Обиколката на Монблан – 2”
Градското списание Интервю за „Обиколката на Монблан – 2”
Бургас+ Бургазлия отрази във фотографии обиколката на Монблан
Морето.нет Фотоизложбата „Обиколката на Монблан 2”
Възход за Варна Хайде с нас на „Обиколката на Монблан – 2′
Чавдар за Варна
„Една изложба … за повече природа“
Възход за Варна Чавдар Трифонов откри „Обиколката на Монблан – 2“

„TMB Обиколката на Монблан – 1“ 2013 г.
БНТ2 (интервю) Фото изложбата „Обиколката на Монблан – 1”
Видео Откриване на фото изложбата „Обиколката на Монблан – 1”
ТВ Черно Море (интервю) „Обиколката на Монблан – 1′
О Варна Фотоизложба: „Обиколката на Монблан“ в галерия „Актив Арт“

(Visited 171 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *