Multimat Superlite Air или Termarest Neoair® Xlite®

 

Superlite Air - testWOMEN'S NEOAIR® XLITE® - test

Модел Women’s Neoair Xlite Мultimat Super lite Air
Оценка 5/6  4/6
1. Тежест 340 гр  330 гр
2.Ширина 51 см  49 см
3. Дължина 168 см  183 см
4. Дебелина 6.3 см  7 см
5. Сгънато положение 23 x 10 см  24 x 6 см
6. Материал 30d Rip nylon 20D Rip nylon
7. Температура – 40 C до +30 C – 20 C до +30 C
8. Цена 150 евро 50 евро

 

Neoair Xlite струва три пъти повече от Super lite Air, но дава ли три пъти?

Ползвал съм и двата матрака достатъчно дълго време и мога да кажа накратко: Не! При подробно сравнение обаче бих предпочел Neoair Xlite. Защо?

= 1. Тежестта им е еднаква.
Neoair Xlite 2. При ширината има незначителна разлика, но слагам един плюс за Neoair Xlite.
+ Super lite Air или = 3. Super lite Air е по-дълъг с 15 см. Ако сте високи, това е предимство и е плюс в полза  на Super lite Air. Ако не сте, двата матрака и в това отношение са идентични.
= 4. Несъществена разлика. Като се има предвид, че за да спите по-удобно Super lite Air трябва да бъде малко по-мек, то и тук имаме равенство.
= 5. На практика разликата е несъществена.
Neoair Xlite 6. Материалът, от който е изработен Neoair Xlite, теоретично е по-дебел и съответно по-здрав, но аз съм пукал Neoair Xlite на втория ден от обиколката на Монблан през 2014 г. без видима причина. Все пак шансът е на страната на Neoair Xlite.
+ Neoair Xlite 7.  Тук е голямото предимство на Neoair Xlite ако се налага да бивакувате при температури по-ниски от 20 C.

Като съберем плюсовете и минусите, получаваме три плюса за Neoair Xlite и един плюс за Super lite Air. Това е равно на победа за Neoair Xlite, който води с два плюса.
Сега въпросът е, струват ли си тези два плюса?  Ако имате парите, отговорът е „Да“.. Ако финансите Ви са ограничени и Super lite Air на Мultimat ще Ви свърши работа.

Моето лично мнение е, че по-скъпият матрак е изработен по-качествено и стои като по-добро изделие. Надуването и изпускането на въздуха стават по-лесно, а това има значение, ако сте изморени след дълъг преход и сте на голяма височина. С това в практиката Neoair Xlite получава още два плюса.

Победител е Neoair Xlite с четири плюса!
Ако сте по-високи можете да си вземете мъжкия модел на Neoair Xlite, който е дълъг 180 см и тежи със 70 гр. повече.

(Visited 179 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *