Easton Mountain Slickrock 2 – палатка

фотография © Валентина Кръстева

Easton Mountain Slickrock 2 - test

Easton Mountain Slickrock 2 – палатка

2400 гр
550 евро
Покривало: 40D nylon ripstop, 1500 mm
Под: 40D nylon ripstop, 3000 mm
Дължина: 223.5 см.
Ширина на главите: 132 см.
Ширина при краката: 120.6 см.
Височина: 117 см.

+ удобна за двама
+ лека за комфорта си
+ лесен монтаж
+ устойчива на вятър до 70 км/ч
 нови Syclone Composite Poles, все още недоказани в дългогодишна практика
 няма вентилационни отвори
 един цип на входовете

Оценка: 5/6

Палатката Easton Syclone Poles и Slickrock 2P е обявени за една от най-иновативните стоки на 2013 г. за планинска екипировка – Best of OR – Summer 2013. Ники Теста пита защо. Новите Syclone Poles (рейките на палатката) са изработени от нов вид карбон, за който фирмата твърди, че е по-гъвкав и здрав от алуминия. При натоварване с вятър от 70 км/ч рейките на палатката се огъват, палатката ляга под силата на вятъра, а когато поривът спре, Syclone Poles се изправят отново, за разлика от алуминиевите им събратя, които остават огънати и палатката е неизползваема. Тестът на Easton можете да видите във видеоклипа горе. Истина ли е това? При първия тест на палатката бяхме в района на връх Ботев (на около 2000 м) и очаквахме лошо време, но вятърът не се засили повече от 30 км на пориви. При този вятър палатката не усеща никакво натоварване и запазва отлично формата си и комфорта на планинарите вътре.

Easton Mountain Slickrock 2 - test

Лесно и бързо се сглобява за около 5 минути. Конструкцията е интересно измислена и предоставя достатъчен обем вътре за двама. Те могат спокойно да се обличат и събличат без да си пречат. Могат продължително да стоят в палатката при лошо време и да „играят карти“ като всеки стои на разстояние от другия, седнал без главата му да опира в покрива на палатката.

Easton Mountain Slickrock 2 - test

Палатката може да се монтира и при силен вятър. Има 5 места, където платнището се прехваща за рейките. Можеше да се направят още 5 прехвата с велкро лепенки, които е добре да бъдат зашити за плата на платнището, а не залепени, както се наблюдава все по-често напоследък в производството на палатки. Има случаи, в който тези велкро лепенки се разлепят от платнището. Случвало ми се е при други палатки. Ако са пришити, това няма да се случва.

Easton Mountain Slickrock 2 - test

Easton Mountain Slickrock 2 - test

Easton Mountain Slickrock 2 - test

Платът е 40D nylon ripstop, 1500 mm – силиконизиран и приятен на пипане, пада добре по рейките на палатката. Не съм имал проблеми с водоустойчивостта на американски палатки с воден стълб 1500 mm, колкото и малък да изглежда той по европейските стандарти.

Easton Mountain Slickrock 2 - test

Платнището се прехваща на 5 места за основата на палатката и алуминиеви триъгълни колчета го задържат за земята. Монтажът е достатъчно здрав и палатката стои като добро изделие. Имам известни съмнения относно здравината на прехвата на платнището към разпъващата рейка на входа на палатката, но тъй като не съм правил тестове при силен вятър, не мога да кажа до колко основателни са те.

Easton Mountain Slickrock 2 - test

Преддверието е достатъчно голямо и човек може да си съблече мокрите дрехи и да влезе сух в палатката. Това е много важно при продължителен дъжд и диво къмпингуване. Двата входа дават добър комфорт и двама планинари могат да съжителстват спокойно и приятно. Добре измислен дизайн на палатката.

Easton Mountain Slickrock 2 - test

Има 5 въженца, с които палатката се фиксира по-стабилно към земята за по-добра устойчивост при силен вятър. Въженцата са меки и удобни и не се оплитат при сгъване на палатката, което е много важно, защото при разгъване се елиминира досадното размотаване на въженцата.

Easton Mountain Slickrock 2 - test

За сега съм доволен от Easton Mountain Slickrock 2 и я намирам за оптимално съчетание на комфорт, лекота и здравина. Тя е по-тежка от други двуместни палатки като MCR Nook, която е само 1,6 кг, но е много по-неудобна. Също така е тясна за двама души и те не могат да стоят спокойно в палатката, а това при лошо време е много изнервящо.

Очаквайте втора част на теста в щурмово време… Той ще Ви даде по-ясна представа за истината за Easton Mountain Slickrock 2 …

Easton Mountain Slickrock 2 - test

(Visited 276 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *