Фотоизложба „Портрет на Матерхорн“ 2015 г.

„ПОРТРЕТ НА МАТЕРХОРН“ 2015

Излезте от офиса и живейте сред природата!
Това е нашето кратко послание към човечеството!

Портрет на Матерхорн 2015 © Ник Чалдъков

Ник Чалдъков успешно засне третата поредна фотоизложба от поредицата „Живот сред природата”, а именно „Портрет на Матерхорн 2015 г.“ Фотографиите можете да видите на “страниците” на списание ФАР.

Благодарение на спонсорите си имах възможността да се докосна до красотата и величието на един от най-красивите върхове на планетата – Матерхорн. Той ме впечатли с формата и излъчването си, затова направих проекта „Портрет на Матерхорн 2015 г.“

Портрет на Матерхорн 2015 © Ник Чалдъков

В подножието на Матерхорн бях двойно впечатлен, ако мога така да се изразя. Усетих енергията на върха, доближавайки се до северната му стена, от където започват изкачванията си алпинистите. С приближаване до върха, величието му става все по-осезаемо, но се губи грандиозната визия. Това беше и основната причина да обикаляме върха 12 дни. Направихме снимки от различни гледни точки без да се изкачваме. Изкачването нямаше да доведе до по-интересни фотографии, а би било едно спортно постижение на духа.

Портрет на Матерхорн 2015 © Ник Чалдъков

Истински късмет е да видиш върха ясно, без облаци! От общо дванайсет дни имахме възможност да се качим до над 3000 м само през 4 дни поради лошото време. На тази височина се разкриват прекрасни гледки към Матерхорн – отражения в езерата покрай него, пустинни снимки от ледника или живописни пейзажи с овце и зелени поляни от по-ниските гледни точки.

Портрет на Матерхорн 2015 © Ник Чалдъков

Състоянията на върха са много и независимо, че 90% от изложбата ще се състои от снимки на самия връх, те всички ще бъдат различни и именно в това се състои фотографското предизвикателство и майсторство.

Портрет на Матерхорн 2015 © Ник Чалдъков

Възхитен съм от красотата, силата и разнообразната визия на този алпийски връх! Поклон пред Матерхорн и искрено му благодаря, че ни допусна да го заснемем и ни позволи ни да се върнем живи и здрави.

Портрет на Матерхорн 2015 © Ник Чалдъков

Наши съседи по палатка в къмпинг „Матерхорн”, двама японци, загинаха при опит да изкачат върха, а много други напуснаха къмпинга заради лошото време.

Camping Matterhorn, Zermatt, Switzerland

Къмпингът се намира на 1600 м надморска височина в един от най-скъпите в света курорти – Цермат. Независимо от това условията в къмпинга са много аскетични и не отговарят на високия швейцарски стандарт. Имахме и други малки проблеми като скъсана палатка на известа американска фирма от силната UV радиация, проблеми с носенето на големия телеобектив (Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 монтиран на Fujifilm X-T1) и многото дъжд, който намокри оборудването ни, но за късмет без съществени проблеми.

Портрет на Матерхорн 2015 © Ник Чалдъков

Добрата ни физическа подготовка, финансовата подкрепа на спонсорите и приятелските разговори ни даваха сили да продължим да вървим с раниците по високите хълмове покрай върха и да снимаме тези невероятно красиви гледки!

Портрет на Матерхорн 2015 © Ник Чалдъков

Всички усилия си заслужаваха, защото сега, когато гледам 300 отлични кадъра от върха, се чудя как ще избера само 30 за предстоящата изложба – Април 2016, Галерия VINART, Варна.

Търся спонсори за "Обиколката на Алпите" 2016 Ник Чалдъков

Силно съм вдъхновен от красотата на Алпите и продължавам с поредицата еко фотоизложби „Живот сред природата” с новия ми проект за 2016 г. „Обиколката на Алпите”. Желаещите да спонсорират могат да видят подробности за 60-дневното приключение по най-трудните алпийски пътеки с диво къмпингуване тук. Ново голямо предизвикателство за духа, физиката и фотографските ми умения.

Благодаря на всички, които ни подкрепиха и съм щастлив от новите фотографии, заснети с моята най-добра ученичка Валентина Кръстева.

На фокус и на късмет на всички фенове на фото изкуството и планината!
Ники Теста

(Visited 232 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *