Хипероптимум екипировка за TMB 2013 г.

Хипероптимум екипировка за TMB 2013 г.
анализ

Niki Testa

Списъкът е направен по ред на важност на екипировката.

1. Обувки – Обувката носи целия товар – раницата и нас самите. С обувката стъпваме хиляди пъти и тежестта на всяка стъпка се умножава по броя на стъпките, което води до по-голяма или по-малка умора. Така че удобството на обувката, нейната лекота и непромокаемост са трите най-важни неща в екипировката за трекинг. Обувките, с които тръгнах на TMB, Bestard Summit BG3, се оказаха неподходящи за този преход по две причини: 1. Бяха много тежки и 2. Твърдата подметка в хоризонтално положение не се огъва достатъчно – неподходяща е за преобладаващата част от пътеката – пръст с леки камъни. По време на прехода не успях да си намеря по-подходяща обувка, но в Милано съвсем случайно открих това, което ми трябваше:
Lasportiva 12F Beta GTX: 1. Много по-лека обувка с цели 400 гр. На краката тежестта се умножава по 5, както казват хиперлайт водачите-специалисти. 2. Подметката се огъва достатъчно в хоризонтално положение и е подходяща за пътеката, характерна за TMB маршрута. 3. Твърдостта на подметката е достатъчна във вертикално положение, за да не бъде подбиван крака от острите камъни по пътеката. 4. Достатъчно непромокаема, но не толкова, колкото е непромокаематаBestard Summit BG3 – единствената обувка, която не пропуска при всякакви условия на летен трекинг – проливен дъжд, сутрешна трева след дъжд или роса. Росата не е за подценяване и е сериозен тест за всяка обувка. Много обувки пропускат при роса, но не и когато нагазите в реката или сте изложени на дъжд. Това се дължи на голямото налягане, с което ритате тревата и капчиците роса минават през мембраната с лекота.

+ Чорапите Mund Cross Mountainвънхен линк – 40 гр. – 10 евро – са толкова важни, колкото и обувките и стелките в тях. Стелките трябва да са ортопедични, по крака Ви, с добре оформен свод. Без добра стелка и най-добрата обувка не е удобна и изморява крака. Чорапът е важно да бъде максимално охлаждащ за летния сезон на TMB. Най-охлаждащите чорапи който съм носил са Mund Cross Mountain. От каквато и материя да е направен чорапът, ако не е тънка, той ще топли и спарва – това е категоричният ми извод от много тестове и не вярвам на рекламите. Вярвам само на своя личен тест.

1. Boot – Bestard Summit BG3вънхен линк – 1500 гр. – 170 евро

Извод – препоръчвам Ви:
2. Boot – Lasportiva 12F Beta GTXвънхен линк – 1100 гр. – 160 евро

2. Раницата предава тежестта на багажа на тялото Ви и е изключително важно да е удобна и лека. Най-удобната раница, която някога съм носил е Deuter – Guide 45. Тази раница ми бе дадена от спонсора Магазин Стената и я ползвах до половината преход – Шамони, където я смених с раницата на другия спонсор The North Face Prophet 42 Litre. Prophet 42 е по-лека с цели 820 гр., не е толкова удобна колкото е Guide 45, но е достатъчно удобна за 820-те грама лекота, която дава. Една от най-добрите раници в съотношение хипероптимум лекота-удобство.

1. Backpack – Deuter Guide 45вънхен линк – 1920 гр. – 150 евро

Извод – препоръчвам Ви:
2. The North Face Prophet 42 Litre – 1100 гр. – 160 евро

Ники Теста

3. Палатката е най-нужна, когато вали и/или духа. Лекотата е много важна, но не за сметка на здравината, непромокаемостта и устойчивостта на вятър. Едно добро съчетание от лекота, здравина, устойчивост на вятър и непромокаемост дава:

Tent – MSR Nook – 1500 гр. – 350 евро

4. Спална постелка – Надувните спални постелки са с еднаква тежест като навивните, но заемат по-малко място в раницата и не е нужно да се носят отвън, а са много по-удобни – на тях се спи наистина много добре. Сънят е изключително важен за добрата форма на другия ден. Препоръчвам:

Sleeping mat – Exped Synmat UL 7 – 430 гр. – 100 еврo

5. Спален чувал – Да бъде достатъчно топъл и лек, това са двете неща за него. Температурите са подобни на температурите в Рила през лятото. Най-ниските през нощта са около 10 градуса при височина до 1500 м и добро време и до 5 градуса при височина до 2500 м и добро време. Възможно е да паднат до 2-3 градуса. В спалния чувал е добре да се спи с подходящо за сезона термо бельо. Така се предпазва чувала от потта – остава по-свеж и топъл. А Вие можете да излезете от палатката веднага при нужда без да се обличате, ако времето е хубаво или само с едно намятане на горния шел и непромокаемия панталон, ако вали.

Sleeping bag – Mammut Ajungilak Summer Downвънхен линк – 850 гр. – 300 евро

+ Thermal underwear

6. Непромокаемо яке – Когато вали или духа, то влиза в употреба. Тук има два основни варианта:1. GORE-TEX®Proвъншен линк мембрана за влажен и дъждовен климат, защото единствено GORE-TEX®Pro мембраната дава почти 100 % непромокаемост при проливен дъжд, който продължава с часове. Има достатъчна здравина и задържа частично топлината на тялото преди да започне да диша, като по този начин осигурява и лека защита от преохлаждане. Има само един съществен недостатък – двойно по-тежка е от вариант 2. eVentвъншен линк или PERTEX®Shieldвъншен линк мембрана. PERTEX®Shield мембраната е лека, достатъчно непромокаема и не задържа топлината на тялото, а започва веднага да диша т.е. тя е по-дишаща от GORE-TEX®Pro мембраната. Аз тръгнах на TMB трекинга с: 1. Waterproof shell jacket – Berghaus Kangchenjungaвъншен линк GORE-TEX®Pro Jacket – 481 гр. – 500 евро

Извод: Следващия път бих тръгнал с Montane Minimus PERTEX®Shield, защото климатът в летния сезон по маршрута е топъл и преобладава слънчевото време. Ние имахме само 3 дъждовни дни от общо 15. В който проливен дъжд имаше само няколко часа. Така ще намаля багажа си с близо 300 грама. А 300 грама са много грамове. 100 грама си струват усилията да бъдат намалени особено, ако преходът е по-голям от 3 дни. Понякога намаляването на багажа със 100 грама струва 100 евро. Понякога е безплатно и струва само една добра идея. Бъдете изобретателни и богати е моят съвет към Вас, планинари!

2. Waterproof shell jacket – Montane Minimusвъншен линк PERTEX®Shield – 215 гр. – 150 евро

Нов извод’2014: Montane Minimus (съгласно ревюто outdoorgearlab.comвъншен линк) не е подходящо за големи преходи с раница. Защото дишането и водоплътноста му не са достатъчни. „We cannot recommend this jacket for soggy backpacking or extended hiking in the rain, but as emergency rain gear to escape a surprise storm it can’t be beat.“ Аз не бих рискувал и ще си увелича багажа с 266 гр. Ужасно е но ще приема този факт и ще бъда отново с Berghaus Kangchenjunga GORE-TEX®Pro Jacket – 481 гр.

7. Термоизолационни дрехи – когато е студено, те помагат. Падне ли температурата под 18 градуса, е добре да имаме подобна дреха. Вариантът, с който тръгнах – Windstopper Insulation – Trangoworld Lia -се оказа прекалено топъл и тежък.

1. Windstopper Insulation (Polar Stretch) – Trangoworld Liaвъншен линк – 400 гр.

Извод: следващия път бих тръгнал със 125 гр/м2 Polar Stretchвъншен линк Insulation jacket. Този лек полар се комбинира отлично с едно устойчиво на вятър яке като Montane Minimus. Tази комбинация е по-универсална и удобна за TMB.

2. Polar Stretch Insulation jacket (125 гр/м2) като Red Rockвъншен линк polar hood – 200 гр. – 25 евро

8. Яке за бивакуване – когато сте изморени и пристигнали в къмпинга, или след баня, Ви става студено, затова е добре да имате едно допълнително сгряване. За климата на TMB е достатъчно 400-грамово пухено яке. Аз избрах Berghaus Mount Asgard Hybrid II HydroDown. Защото водоустойчивия пух на Berghaus го прави топла дреха, дори ако се намокри малко повече. Освен това, якето е добре скроено, леко и много удобно с качулка. Препоръчвам го не само защото ми е дадено от спонсора Магазин Стената, а защото наистина е едно от най-добрите в света.

Insulation jacket – Berghaus Mount Asgard Hybrid IIвъншен линк Jacket HydroDown™ – 450 гр. – 300 евро.

9. Панталон за вървене – Може да си вземете къс и дълъг панталон за вървене в топло време. Аз предпочетох да икономисам 250 гр и да тръгна само с дълъг панталон за вървене с UPF 40+ наMillet Trioletвъншен линк – 370 гр. – 80 евро. Когато бе най-топло навивах крачолите на панталона и той ставаше къс. Взех този панталон, защото той става и за градски условия, благодарение на кройката си.

Извод: Следващия път бих тръгнал с най-добрия в света панталон за целта Montane Terra pantsвъншен линк– здрав с кордура, дишащ със ципове за вентилация отстрани, тежи само 320 гр. Тествал съм го многократно. Също така бих си взел къс панталон, не по-тежък от 150 гр.

10. Бельо – достатъчни са два слипа и една тениска, ако използвате риза Вземте само два слипа от синтетична материя, за да съхнат бързо при пране, ако сте с фланелка от ликра – най-охлаждащата за горещо време, която съм носил. Аз тръгнах на TMВ с една риза на Millet Granitic Stretch LS Shirtвъншен линк и бельо.

Извод: Следващия път бих тръгнал с фланелка с дълъг ръкав от ликра. Тя има един недостатък – не спира вятъра, но в комбинация с леко и тънко яке, като Montane Minimus, е по-лесен и удобен вариант, защото при вятър или леко захлаждане слагате върху фланелката якето. А в моя случай при захлаждане трябваше да свалям ризата на Millet, която е и устойчива на вятър, за да обличам долната фланелка с цел затопляне и отново да обличам ризата. Това е неудобно и има двойно повече манипулации. Не само дрехите, с който тръгвате са важни. Добре е да обмислите и възможните комбинации с тях. Това ще Ви спести множество дребни неприятности. Всичко това може да бъде заменено от силата на духа, но тук ние обясняваме как с минимални усилия да постигнете максимално наслаждение от TMВ.

11. Непромокаем панталон със ципове – Използва се при дъжд или за бивачен панталон в къмпинга надвечер, когато температурите паднат под 18 градуса или тревата е мокра. Най-лекият и достатъчно непромокаем панталон, който съм открил, е този на The North Face Men’s Venture 1/2 Zip Pants – 160 гр. – 70 евро. Hyvent на The North Face е по-малко дишащ от GORE-TEX®Pro, по-слаб, но е тройно по-евтин и е достатъчно надежден за целта. Отново бих тръгнал с него. Не бих спестил 50 грама за панталон от PERTEX®Shield, защото с него се сяда на мокри и студени повърхности, а PERTEX® Shield е много тънък и слаб за панталон.

12. Слънчеви очила – Julbo Explorerвъншен линк – 150 евро. Най-добрите очила който съм тествал – не се изпотяват, удобни са, хамелеон 3-4 степен, здрави и надеждни, дадени ми от спонсора Магазин Стената.

Ники Теста

13. Шапка за слънце – Rossignol UPF 50външен линк, поларна шапка – Polar Stretchвъншен линк, летни устойчиви на вятър ръкавици – Tera Novaвъншен линкLightweight Guide Gloveвъншен линк, кърпа за врата – Clothing Neckвъншен линк – тънка. Кърпата за врата е много важна, ще Ви каже всеки стар планинар. Защото предпазва врата от схващане и от изгаряне.

14. Начелник – Black Diamond Storm е много важна част от екипировката. Задължително е да е непромокаем и надежден. Колкото по-силно свети, толкова по-добре. Но да не е прекалено тежък. Storm отговаря на всички тези изисквания.

15. Щеки – Komperdell C3 carbon ultralight – 340 гр – 110 евро. Не подценявайте този спомагащ атрибут. Ходейки с щеки разпределяте натоварването частично и към ръцете, раздвижвате раменете и вратът Ви не се схваща така лесно. Имате още две опорни точки и вероятността да паднете при подхлъзване значително намалява. На TMВ всички ползваха щеки. По българските планини това правят малцина и то предимно чужденци. Препоръчвам щеките като задължителна част от екипировката, за по-голяма издръжливост и сигурност при ходенето.  Щеки се използват и на равна пътека със същия ефект както и на стръмна.

16. Навигационен часовникCASIO PRO TREK PRG-90T-7Vвъншен линк – 100 гр – 190 евро. Този модел е с големи бутони и ясен дисплей за разлика от най-новите модели и може да се работи с него и с ръкавици. Вижда се ясно и на тъмно в палатката вечер, има автоматично пускане на светлината според движението на ръката, добра и лесна за разчитане барограма, която дава представа за метеорологичната обстановка. Компасът помага за бързо ориентиране, здрав е и се зарежда от слънцето. Но тежи. Тази тежест си заслужава.

17. Аптечка – Лекарствата са скъпи и не можете да ги купите без рецепта. Носете всичко, което Ви препоръча личния лекар.

18. Комплект при аварии – Нож, игла и конец, лепило, кръпки за палатката и надувното киче, тръбичка при счупване на рейка от палатката, водоустойчиви лепенки, свирка и химикалка с тефтерче.

19. Тоалетни принадлежности – минимални количества и с изрязани дръжки.

20. Лиофилизирана храна, шише за вода, микроелементи, витамини и протеинови вафли, сушени плодове и ядки. Умората идва от липса на микроелементи, соли, витамини и вода и чак тогава от липсата на протеини. Помислете добре за храната, но тя не трябва да е по-тежка от 1,5 кг на преход. По пътя има достатъчно магазини и храна в хижите, където е скъпа, но през ден има евтини супермаркети.

TMB

Маршрутът е 10 – 15 дни, след 4-тия ден се появява умора, ако храната не е достатъчно богата на микроелементи, витамини и протеини. Препоръчвам първите три дни преходите да са по-леки и бавни. По време на преходите се захранвайте с бавно усвоими захариди, протеини, витамини и микроелементи, въпреки че нямате чувство на глад. Гладът се потиска от отделения адреналин и Вие губите безценните вещества, като на третия или четвъртия ден се чувствате странно изморени, а преходът е лесен. Консумирайте през час-два натурално изсушени кайсии, защото са с най-нисък глекимичен индекс от сушените плодове, няколко хапки от протеиново блокче с био продукти, в който има микроелементи и витамини. Пийте много вода преди тръгване и малко по време на вървене и то след края на всяка почивка не повече от 100 мл, т.е. 10 глътки максимум. Така ще намалите натоварването на сърцето и ще се потите по-малко, съответно ще губите и по-малко соли – една от основните причини за умората. Вечер може да изпивате разтворими соли и да похапвате добре, ако е възможно преди залез слънце и след стоте крачки на мъдростта да заспивате блажени в палатката. На сутринта ще се събудите достатъчно свежи и със желание за поход!

Насладата и вътрешната хармония са истинското постижение. Трекът води до подобряване на общото психосоматично състояние на организма и радостта от живота нараства значително. Подгответе се, организирайте се и обадете се, ако имате въпроси. Ще Ви помогна с каквото мога, разбира се!

Ники Теста
2013

(Visited 376 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *